Het wordt een wilde herfst!

Door wijnkenner Jeroen Ter Wal

 

 

bladBij de herfst heb ik een bepaald beeld, vallende bladeren, regen die tegen het raam tikt, een brandende open haard en natuurlijk een heerlijk stukje wild voor bij het diner. Eigenlijk moet de herfst beginnen op 15 oktober in plaats van 21 september. Immers in september is het vaak nog mooi weer en dat past niet bij de herfst en 15 oktober is namelijk de datum dat de jacht op hazen, fazanten en duiven weer is toegestaan.Stel je toch voor aardappelpuree, spruitjes, huisgemaakte appelcompote en hazenbout met eigen jus, reden voor een stevige rode wijn! Terwijl de hazenbout in de pan heerlijk ligt te sudderen ben je aan het nadenken wat voor wijn je daarbij zult serveren, de mogelijkheden zijn ongekend. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

 

Hout en wild gaan niet samen. Daarmee bedoelen we dat wijnen die op houten vaten zijn gerijpt in verband met hun tannines niet goed passen bij wild als de tannines nog niet helemaal versmolten zijn met de wijn.
blog_jeroen1Door de tannines van het hout zal de wijn in combinatie met de wildgerechten een drogend gevoel in de mond geven. Wijn met zacht gerijpte tannines is beter geschikt bij wildgerechten.

 

Klassiek werd er bij wild vaak een wijn uit de Bordeaux of Rhône geserveerd, dit kan natuurlijk prima, mits de wijn dus goed gerijpt is en de stroeve tonen van de tannines verdwenen zijn. Mocht je nu geen gerijpte Bordeaux of Rhône hebben liggen dan kun je ook prima kiezen voor een nieuwe wereld wijn.

 

Deze wijnen bevatten vaak smaken van rijpe kersen en vanille, en de tannines zijn al wat zachter. Hierdoor komt de smaak van het gerecht beter tot zijn recht.   Maar ook in Europa zijn er meer dan genoeg rode wijnen die passen bij wildgerechten. Iedere wijn heeft zijn eigen smaak en ook de smaak van fazant, duif of haas is weer anders. Ik ben blij dat het wildseizoen een aantal maanden duurt, dit geeft ons weer de kans om veel gerechten uit te proberen in combinatie met verschillende wijnen.

 

Jeroen ter Wal
Ariva Wijnbeleving
www.arivawijnbeleving.nl

 

 

 

 

 

Over de columist


 

 

jeroen

Jeroen ter Wal kreeg van jongs af aan al te maken met de Horeca doordat zijn ouders een eigen Hotel hadden in Drenthe. Na het in 1996 behalen van zijn diploma Middelbare Hotelschool (MHS) in Groningen, belandde hij in hofstad Den Haag, waar hij ging werken bij het prestigieuze Kurhaus Hotel. Vervolgens deed hij ervaring op bij het Sofitel in Den Haag en restaurant–hotel Savelberg in Voorburg.Bij Savelberg begon zijn passie voor wijn te groeien, niet zo verwonderlijk met een wijnkaart met ruim 750 wijnen!

 

In 1999 verhuisde Jeroen naar Twente om als sommelier te gaan werken bij Hotel de Wiemsel in Ootmarsum. In 2000 rondde hij in één keer zijn studie af voor Vinoloog van de Wijnacademie. Jeroen heeft verder nog als sommelier gewerkt bij Landgoed de Holtweijde in Lattrop, Hampshire Hotel Ahaus (Duitsland) en Landgoedhotel de Wilmersberg in de Lutte. Sinds 2007 doceert Jeroen aan de Hogeschool Tio het vak vinologie.

 

In 2012 heeft Jeroen het bedrijf Ariva Wijnbeleving opgericht en geeft hij proeverijen en wijntrainingen. Daarnaast is hij voorzitter van het Alliantie van Twents Gastheerschap, een club die het Twents gastheerschap promoot en workshops organiseert om de vakkennis van de leden op peil te houden.   Zijn motto: “Water drink je voor de dorst, wijn om van te genieten


Reacties


Er zijn momenteel geen reacties gegeven op dit bericht.