Zuid-Afrika, een wijnland met vele gezichten..

Door Michel van Tuil

 

Samen met een aantal wijnbrevetters hebben we ons een avond verdiept in de wijnen uit Zuid-Afrika. Om het geheugen op te frissen eerst een power point presentatie. Hierin aandacht voor de geschiedenis van 350 jaar Kaapse Wijn, om van daaruit de wijnbouw anno 2010 te belichten.

 
Er is de laatste vijftien jaar enorm veel veranderd in de handel met de wijnen en de aanpak van de wijnbouw van Zuid-Afrika. Het zijn vooral goedkope wijnen die hun weg naar de consument vinden. Hiermee samenhangend imagoproblemen, want een hoop wijndrinkers komt niet verder dan de huis- en tutterwijnen, die voor enkele euro`s in de winkelschappen staan.

Gelukkig voor ons heeft Zuid-Afrika daarnaast heel veel moois te bieden op wijngebied. Door gebruik te maken van traditie, moderne technieken, irrigatie waar nodig, de juiste druif op een geschikte bodem, goed kijken naar het (micro) klimaat, experimenteren met houtlagering en gebruik maken van terroir, worden de wijnen steeds interessanter en mooier.

 

wijn 2
Bij het proeven drie wijnen van sauvignon blanc druiven in de glazen uit koelere wijngebiedjes. Deze zogeheten cool climate wijnen hadden een geur en smaak vol grassige tonen, citrus, passievruchten en grapefruit. Alle drie fraaie wijnen.

Daarna twee wijnen van chenin blanc druiven. De eerste was een ronde krachtige wijn met een prima balans tussen appel, perzik, hooi en rode grapefruit. De tweede een chenin blanc vergist op nieuwe eiken en daarna drie maanden gerijpt op dezelfde vaten. Een wat vette wijn waarin duidelijk de smaak van vanille, geroosterd brood, hazelnoten de mond verwennen. Voor de meesten de eerste keer dat ze een chenin blanc met hout proefden. De wijn werd zeer positief beoordeeld. Vervolgens een witte wijn van pinot noir en chardonnay komend van kiezelrijke bodems gelegen op koele hellingen in de Coastel Region. Een wijn met een aroma en smaak van perzik, citrus, framboos en kers.

 

Na een zeer goede pinot noir uit Darling van Groote Post en een mooie krachtige shiraz van Bergwater uit Prince Albert Valley hebben we nog drie oudere wijnen uit mijn eigen voorraad geproefd. Om te beginnen Pinotage van Saxenburg uit Stellenbosch uit het jaar 2000, gevolgd door Meerlust Rubicon uit Stellenbosch uit 1998 en de Tinta Barrocca van Allesverloren Swartland uit 1994. De dames en heren proevers stonden versteld hoe mooi deze wijnen zich ontwikkeld hadden. Dit was op en top genieten, er werd niet meer gespuugd.

 

 

De avond afgesloten met wat lekkere hapjes en als verrassing een Noble Late Harvest van 95% chenin blanc en 5% sauvignon blanc, een feestje in het glas.

 

Wat een potentie heeft Zuid-Afrika!

Michel van Tuil

 

Met vriendelijke wijngroet Michel van Tuil