Zweedse aardappelen met lamsfilet en vossenbessensaus

Zweedse aardappelen met lamsfilet en vossenbessensaus

Wijn & Spijs

In samenwerking met Keurslager.nl wordt in de rubriek Wijn & Spijs een suggestie gegeven welke wijn en spijs goed met elkaar combineren. Kwaliteit staat hierbij voorop.

 

Deze keer als spijs; Zweedse aardappelen met lamsfilet en vossenbessensaus. Onze wijnsuggestie bij dit gerecht; Chateau Gauthier Medoc A.C

 

Zweedse aardappelen met lamsfilet en vossenbessensaus

  • Hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Bereidingstijd: ongeveer 60 minuten
  • Herfstrecept

Ingrediënten

  • 300 g lamsfilet
  • 20 g vloeibare boter
  • 8 middelgrote vastkokende aardappelen, geschild
  • 50 g roomboter, gesmolten
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • 250 g vossenbessen
  • 100 g suiker
  • 1 eetlepel water

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak met een mes overdwars om de 3-5 mm inkepingen in de aardappelen, maar niet te diep: de aardappel moet heel blijven.
  2. Vet een ovenschaal in en leg hier de aard-appelen in met de inkepingen naar boven. Bestrijk de aardappelen met de gesmolten boter en breng ze op smaak met een beetje zout en peper.
  3. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en bak de inhoud gedurende 45-60 minuten gaar, afhankelijk van de grootte. Bedruip de aardappels tussendoor met wat gesmolten boter of eventueel olijfolie. Laat de laatste 10 minuten de kaas op de aardappels smelten.
  4. Bak de lamsfilet rondom bruin in de vloeibare boter en plaats ze de laatste 10 minuten in de oven totdat het vlees een kerntemperatuur van 50 graden heeft bereikt.
  5. Kook de vossenbessen met de suiker en een eetlepel water totdat ze kapot knappen. Pureer ze eventueel en serveer bij de lamsfilet en aardappels.

 

Welke wijn bij dit gerecht?

 

Onze wijnsuggestie is de Chateau Gauthier Medoc A.C. Deze wijn is afkomstig van het 16 hectare grootte landgoed van Christina Courrian en ligt in noorden van de Médoc. Médoc ligt op de linkeroever van de Gironde in het wereldberoemde wijngebied Bordeaux.

 

De wijn heeft een granaatrode kleur met een paarse toon. Aroma’s van rijp fruit en wilde bessen.

 

Ga voor meer informatie naar onze webshop: Chateau Gauthier Medoc A.C.

 

Meer Wijn & Spijs

 

Wijn en Spijs_Graf Bubna Gruner in combinatie met Carpaccio misto met pasta pesto_Dranken-nl Carpaccio misto met pasta pesto
Een pasta maaltijd met carpaccio misto combineert uitstekend bij een droge witte wijn zoals de Oostenrijkse Graf Bubna Grüner Veltliner;  Een frisse intensiteit met volop fruit en fijne zuren en een redelijk lange afdronk.

 

Wijn en Spijs_Verse worst van de barbecue met aioli_op Dranken-nlVerse worst van de barbecue met aioli
Voor op de barbecue: worst met aioli, de Argentijnse wijn Andeluna Filosur Malbec combineert goed bij dit gerecht. Deze Malbec barst van het fruit. In de neus komt direct rood fruit naar voren. Hij is zacht, maar bevat ook een zekere kruidigheid.

 


Filetto alla Rossini
Filetto alla Rossini_Quinta de Chocapalha_Wijn en Spijs op Dranken.nl
Een wijn van het Portugese wijnhuis Chocopalha, met een mooie balans tussen hout en fruit combineert goed bij dit op rijst lijkende pastagerecht.

 

Wijn en Spijs op Dranken-nl Lamsboutplakjes met luchtige toastLamsboutplakjes met luchtige toast
Bij Argentijnse wijn hoort een vleesgerecht: Lamsboutplakjes met luchtige toast in combinatie met een complexe wijn met tonen van tabak en chocolade.

 

Hertenfilet-Wellington-Wijn-en-Spijs-Dranken-nl-Bodegas-CarrauHertenfilet Wellington
Een heerlijk gerecht voor de tijdens de feestdagen aan het eind van het jaar. Bij dit gerecht hoort een niet al te zware wijn als de Uruguayaanse Bodegas Carrau 1752 Gran Tradicion



Hachee met gemarineerde appeltjes Wijn en SpijsHachee met gemarineerde appeltjes
Een heerlijk winters gerecht voor de dagen rond de kerst. Bij dit gerecht hoort een dieprode wijn met een oneindige afdronk.

 


Taartje-van-varkensrollade,-zuurkool-en-appelstroopsaus-Dranken-NL-Header-
Taartje van varkensrollade, zuurkool en appelstroopsaus
Zuurkool als voorgerecht is niet alledaags, maar wel lekker. Bij dit gerecht hoort een licht rode wijn uit de Elzas: De Woelfelin Pinot Gris Alsace. Een echte Elzasser specialiteit!

 

Traditionele-hachee-met-gebakken-appeltjes-Wijn-en-Spijs-Dranken-NLTraditionele hachee met gebakken appeltjes
Een oer-Hollands vleesgerecht. Bij dit  traditionele Nederlandse herfst- en wintergerecht hoort een mooie Italiaanse wijn met een indrukwekkende body.

 

Biefstuk-Creole-met-pikante-chutny-DrankenBiefstuk Creole met pikante chutney
Heerlijk malse biefstukken met daarbij een pikante chutny-saus. Een hoofdgerecht voor vier personen. Hier hoort een wijn met veel body en zachte tannines bij.

 

MosselpaellaMosselpaella
Mosselen zijn voor velen een ware delicatesse en zijn ook nog eens zeer gezond. Ze zitten bomvol eiwitten en bevatten een vetgehalte van slechts 1%. Mosselpaella is een heerlijk mosselgerecht voor in de nazomer.

 

Zeeuwse mosselen met Sauvignon BlancZeeuwse-mosselen-met-Sauvignon-Blanc-DrankenNL-wijn
Een gerecht gemaakt van onze eigen Zeeuwse mosselen. Mosselen zijn erg gezond vanwege de grote hoeveelheden eiwitten. De kunst van het perfect mosselen koken is de korte kooktijd.

 

Lamskoteletjes-met-yoghurt-muntsausLamskoteletjes met yoghurt muntsaus
Een hoofdgerecht voor 4 personen (ook geschikt voor op de barbecue). Bij dit gerecht hoort een elegante wijn zoals Ventisquero Reserva Pinot Noir.

 

keurslager